Blog o PCOS

Sama pro sebe jsem hledala informace o PCOS. Kvalitní informace často byly jen v angličtině. Proto jsem se rozhodla podělit se s vámi o to, co jsem našla a o své zkušenosti s PCOS.

Přiletí čáp

Přiletí čáp

Každá žena toužící po miminku si přeje oznámit, že brzy přiletí čáp. K nám přiletí. Článek popisuje mé první kontroly v těhotenství.

Dáme si pauzu

Dáme si pauzu

Po neúspěšných IUI, neúspěšné IVF, kdy jsem měla za sebou ET i KET jsem tak nějak ztratila naději. Kvůli psychice jsem potřebovala pauzu. A manžel taky. Cítila jsem, že si potřebuji dát pauzu od užívání hormonů. A hlavně jsem věděla, že se musím dát celkově dohromady.

KET určitě vyjde

KET určitě vyjde

I tento článek je pokračováním naší (na vše jsme dva, v manželovi mám obrovskou oporu) cesty za malým čápátkem. Tentokrát vám popíšu jak jsem vnímala KET.

Od odběru vajíček po těhotenský test

Od odběru vajíček po těhotenský test

Článek je pokračováním článku Má zkušenost s IVF. V této části vám povím, jak probíhal odběr vajíček, jaké bylo čekání i jak to celé dopadlo. Ukončení stimulace 11. den cyklu jsem si píchla Ovitrelle a tím ukončila stimulaci. Byla jsem docela ráda, že mám injekce za...

Má zkušenost s IVF

Má zkušenost s IVF

Příspěvek je o osobní zkušenosti s IVF jako kroku na cestě za miminkem při diagnóze syndrom polycystických vaječníků (PCOS).

Genetické vyšetření

Genetické vyšetření

Genetické vyšetření se netká jen žen před IVF, je indikováno i u žen s poruchami menstruačního cyklu, opakovanými těhotenskými ztrátami, výskytem geneticky přenosných nemocí v rodině. U mužů je indikováno při změnách ve spermiogramu.

Měření bazální teploty

Měření bazální teploty

Bazální teplota je teplota, kterou má vaše tělo, když na něj nepůsobí žádné vnější vlivy. Není ovlivněna pohybem, jídlem, venkovní teplotou ani stresem. Tuto teplotu získáme ranním měřením ještě než vstaneme z postele.

Bazální teplotu ovlivňují ženské hormony, konkrétně progesteron a lidský choriový gonadotropin (hCG). Pravidelným sledováním bazální teploty dokážeme zachytit moment, kdy tělo začalo tvořit více progesteronu, tedy proběhlou ovulaci, stejně jako délku luteální fáze.

Folikulometrie

Folikulometrie

Velmi spolehlivou, resp. nejspolehlivější metodou k detekci ovulace je folikulometrie. Jde o ultrazvukové vyšetření za použití vaginální sondy. Pomocí vaginálního ultrazvuku lze velmi dobře zobrazit oba vaječníky. U PCOS folikuly jako tzv. „perličky na niti“, ale i mezi nimi lze snadno rozpoznat rostoucí dominantní folikul.

Ovulační testy

Ovulační testy

Většina žen se o diagnóze polycystický vaječníků dozví v souvislosti s řešením obtížného otěhotnění. K otěhotnění je zásadní ovulace, tedy doba, kdy praskne dominantní folikul a uvolní se z něj vajíčko, které může být oplodněno. Při PCOS je menstruační cyklus obvykle delší než všude udávaných 28 dní. Ovulace může být později nebo bohužel také být nemusí. Cyklus bez ovulace se označuje jako anovulační. V tomto a následujících příspěvcích si povíme, jak lze ovulaci sledovat.

Cviky Ludmily Mojžíšové

Cviky Ludmily Mojžíšové

Zaujala vás metoda Ludmily Mojžíšové? V tomto článku se seznámíte s tím, jak cviky vypadají, dozvíte se jak často a jak dlouho se cvičí. Již v úvodu předesílám, že je vhodné cvičit pod dohledem fyzioterapeuta, který má s metodou Mojžíšové zkušenosti.

Metoda Mojžíšové aneb cviky pomáhající k otěhotnění

Metoda Mojžíšové aneb cviky pomáhající k otěhotnění

Ludmila Mojžíšová vymyslela rehabilitační metodu, která pomáhá nejen otěhotnět, ale i se zbavit gynekologických obtíží, bolestí zad i bolestí kyčlí či v případě mužů pomáhá zlepšit spermiogram. Je to jedna z cest, jakou můžeme vyzrát na syndrom polycystických vaječníků.

Spánek a (ne)plodnost

Spánek a (ne)plodnost

Uvědomili jste si někdy tuto souvislost? Já až nedávno. Impulzem pro studium souvislosti spánku a neplodnosti mi byla informace o negativním vlivu LED světla na tvorbu progesteronu. Slyšela jsem to na přednášce MUDr. Heleny Máslové. Nikdy předtím mne tato souvislost nenapadla. Hned jsem se dala do googlení, avšak ne moc úspěšně. Ptala jsem se na to kamarádky endokrinoložky a dozvěděla jsem se, že obecně se většina hormonů tvoří v noci. V tu chvíli jsem si řekla, že pokud může byť jen trochu pomoci spánek, budu dostatečně spát 🙂 Aby se zvýšila šance na otěhotnění, měli bychom si každý den dopřát alespoň 8 hodin spánku.

Na cestě za dítětem

Na cestě za dítětem

Před časem jsem v knihovně hledala literaturu k rehabilitační metodě od paní Ludmily Mojžíšové, při té příležitosti jsem objevila knihu Na cestě za dítětem od Hany Konečné. Paní docentka Konečná je psycholožka, která se reprodukční medicíně a nenaplňujícímu se...

Přání do roku 2019

Přání do roku 2019

Přeji vám hodně zdraví, štěstí, lásky a spokojenosti. Těm z nás, kteří jsou na cestě za miminkem přeji, aby ta cesta nebyla dlouhá a k cíli jsme došli co nejdříve.

Čtyři dohody

Čtyři dohody

Jak vyplývá z názvu knihy, pojednává se o čtyřech dohodách, které uzavřeme sami se sebou. Je to vlastně takový návod jak žít, aby nám život přinášel radost, štěstí a lásku. Jak získat osobní svobodu díky moudrosti starých Toltéků.

Proč (a jak) psychosomatika funguje? nemoc začíná v hlavě? Každý příběh má řešení

Proč (a jak) psychosomatika funguje? nemoc začíná v hlavě? Každý příběh má řešení

Na knihu autorek Jarmily Klímové a Michaely Fialové jsem byla zvědavá. S psychosomatikou se ve svém profesním životě setkávám docela často. Ale až doposud jsem se jí nijak významněji nezabývala. K přečtení knihy jsem tedy měla dvě motivace. Ta první byla profesní růst, ta druhá, a v tuto chvíli pro mě významnější, byla stránka osobní.

Progesteron aneb těhotenský hormon

Progesteron aneb těhotenský hormon

Progesteron je nejvýznamnější hormon ze skupiny gestagenů. Jde o steroidní hormon, který se tvoří z cholesterolu. Je produkován žlutým tělískem, folikulem, placentou a kůrou nadledvin (tvoří se tedy i u mužů). Žluté tělísko vzniká poté, co se z dominantního folikulu uvolní při ovulaci vajíčko.

KET neboli kryoembryotransfer

KET neboli kryoembryotransfer

Pokud po IVF prosperuje více embryí nebo z různých důvodů (např. OHSS, genetické vyšetření embryí, infekce) nedojde k embryotransferu (ET), je s výhodou embrya zamrazit. Tato embrya jsou přenesena do dělohy v některém z dalších cyklů.

Velmi osobní kniha o zdraví

Velmi osobní kniha o zdraví

Knihu od Margit Slimákové jsem v knihkupectví vzala mnohokrát do ruky, mnohokrát ji zas vrátila do regálu, až jsem se nakonec rozhodla ji zakoupit. Byla jsem na ni zvědavá a obsah mi v knihkupectví připadal zajímavý. Kniha v netradiční vazbě se mi četla dobře, líbila se mi grafická úprava.

Mé první Whole30

Mé první Whole30

Whole30 je program, který má naučit jíst základní potraviny, změnit náš vztah k jídlu a zkrotit cukrového démona. Já mám nyní za sebou své první Whole.

Hormonální jóga a PCOS

Hormonální jóga a PCOS

Hormonální jóga je pro PCOS jako dělaná, jde o jednu z přírodních cest k obnově reprodukčního zdraví. Mnoho žen s PCOS s ní má pozitivní zkušenost. Lze dohledat zkušenost s obnovou menstruace, dosažením ovulace i s otěhotněním.

Jídlo na prvním místě

Jídlo na prvním místě

Když jsem přemýšlela, že založím Čápátka, říkala jsem si, že by bylo fajn sdílet s vámi i recenze na knihy, které se nějakým způsobem dotýkají PCOS, neplodnosti a ženských hormonů. Nyní přináším první z nich, a to recenzi na Jídlo na prvním místě. 

Stimulační protokoly při IVF

Stimulační protokoly při IVF

Podstatou in vitro fertilizace (IVF) je oplození, tedy splynutí vajíčka a spermie, mimo tělo ženy. Aby bylo možné oplození provést, je třeba získat vajíčka. Ta se při IVF získávají vždy odběrem přes poševní stěnu. Může se lišit způsob stimulace. V článku si představíme různé možnosti stimulace.

Kde brát sílu, když se dlouho nedaří otěhotnět?

Kde brát sílu, když se dlouho nedaří otěhotnět?

Léčba neplodnosti je vysilující proces. Jak fyzicky, tak zejména psychicky. Nenaplněná očekávání můžou zničit nás samotné, náš vztah i narušit dlouholetá přátelství. Příspěvek je spíše takovým zamyšlením, kde všude lze brát sílu, když si k vám (nám) miminko ne a ne najít cestu. 

Metformin v léčbě PCOS

Metformin v léčbě PCOS

Metformin je lék, který se u syndromu polycystických ovarií (PCOS) využívá k ovlivnění inzulínové rezistence a k indukci ovulace. Užívá se buď samostatně nebo v kombinaci s dalšími léky. Pro jaké ženy s PCOS může být užívání metforminu výhodné? Jaké jsou nežádoucí účinky? Jaká dávka se obvykle užívá. To vše si přečtěte v následujícím článku.

Jak vybrat centrum asistované reprodukce?

Jak vybrat centrum asistované reprodukce?

Jak vybrat centrum asistované reprodukce (CAR) ? Jak se zorientovat? Na co si dát pozor? Přečtěte si článek, který shrnuje co je důležité při výběru CAR nepodcenit. V závěru článku je kompletní seznam center asistované reprodukce.

IVF jako další krok na cestě k miminku

IVF jako další krok na cestě k miminku

U žen s PCOS není IVF obvykle metodou první volby. V některých případech nevede změna životního stylu ani inseminace k vytouženému těhotenství, pak přichází na řadu in vitro fertilizace (IVF) neboli oplodnění ve zkumavce za laboratorních podmínek. IVF je metoda složitější i finančně náročnější než inseminace.

Inseminace jako cesta k miminku

Inseminace jako cesta k miminku

Nejednoduší metodou asistované reprodukce je intrauterinní inseminace (IUI), kdy jsou do dělohy ženy zavedeny spermie manžela či partnera nebo spermie dárce. Samotné inseminaci předchází vyšetření v centru asistované reprodukce.

První návštěva v centru asistované reprodukce

První návštěva v centru asistované reprodukce

Do centra asistované reprodukce (CAR) obvykle přichází pár, kterému se nedaří počít potomka 1 rok a déle. Pokud je žena starší než 34 let, tak často i dříve. Do CARu vás odešle gynekolog nebo se můžete objednat i samy.

Cesty k miminku

Cesty k miminku

Jedním z příznaků syndromu polycystických vaječníků (PCOS) je i neplodnost. Neplodnost je příznakem, který ženy s PCOS trápí nejvíce. Pojďme se společně podívat, jaké cesty mohou vést k otěhotnění.

Máte PCOS? Věnujte pozornost inzulínové rezistenci.

Máte PCOS? Věnujte pozornost inzulínové rezistenci.

V tomto článku si představíme, co je to inzulínová rezistence, hyperinzulinémie a jaký vztah mají k porušené glukózové toleranci, cukrovce 2. typu a k metabolickému syndromu. Týkají se totiž nemalé části žen se syndromem polycystických vaječníků (PCOS).

Můj příběh

Můj příběh

V tomhle blogovém příspěvku vás seznámím s tím, jak a proč jsem se začala s PCOS léčit.

Čápátka vás vítají!

Čápátka vás vítají!

Ahoj! Vítám vás na blogu Čápátka. Najdete zde spoustu informací o PCOS. Syndromem sama trpím. Tenhle web jsem vytvořila pro všechny, kdo chtějí najít relevantní informace v češtině.